Portfolio

NFC Business card

U kent ze wel. De kartonnen visitekaartjes die u ontvangt van zakenrelaties met daarop de relevante contact gegevens. Tijdens de opstart van mijn onderneming ben ik gaan kijken naar verschillende ontwerpen voor visitekaartjes. Alle gebruikelijke ontwerpen mistten echter het unieke ontwerp dat ik aan mijn contactpersonen mee zou willen geven. Vandaar dat ik een eigen versie heb gemaakt op een oppervlak waar ik veel mee werk: een PCB.

Aangezien een PCB wordt gebruikt om alle gegevens op weer te geven komen er een aantal extra mogelijkheden vrij. De overige ruimte aan de achterzijde heb ik hierdoor kunnen gebruiken om elektronica te plaatsen.

Een zeer geschikte technologie voor het uitwisselen van kleine hoeveelheden data over een korte afstand is NFC. Deze eenvoudige (en goedkope) technologie is relatie eenvoudig in ontzettend veel producten te integreren voor het uitlezen of instellen van bepaalde waardes. In het geval van de business card wordt NFC gebruikt om den URL naar deze website te verzenden. Bij het benaderen van een mobiel apparaat met NFC wordt het magnetische veld van het mobiele apparaat gebruikt om een reverse mounted LED van stroom te voorzien. Deze vorm van energy harvesting kan tevens interessant zijn om low-power microprocessoren van energie te voorzien. Wellicht een interessant project voor de toekomst!

In het huidige industriële milieu is er een nieuw onderwerp dat razendsnel belangrijker aan het worden is: data.

Data kan worden gebruikt voor ontzettend veel toepassingen. Voor de optimalisatie van een fabricage proces, het bijhouden van een actuele machine status of predictive maintenance. Deze ontwikkelingen vallen allemaal onder de verzamelnaam “Industry 4.0”.

Om tot deze waardevolle data te kunnen beschikken moet eerste de stap worden genomen om deze data te kunnen verkrijgen. Hiervoor zijn slimme, nieuwe oplossingen nodig die de deze data kunnen verkrijgen op sensor niveau. Dit heeft de wens geïnitieerd naar de ontwikkeling van een “IO-Link gateway”, welke in staat is om met IO-Link sensoren te communiceren en deze informatie via een ander field-bus protocol (CANopen) naar externe systemen te sturen elders op de bus.

Bidon dispenser control board

Wegwerp plastic zorgt wereldwijd voor grote problemen. Van zwaar vervuilde rivieren tot de plasticsoep in de oceanen en zeeën. Om zelf bij te dragen aan het verminderen reduceren van het wegwerpplastic gebruik kan er worden gekozen om geen wegwerpflesjes meer te gebruiken, maar herbruikbare “multi-use” bidons. Het probleem is echter, waarom kiezen voor een bidon wanneer het een wegwerpflesje eenvoudig uit een automaat kan worden gekocht? Het antwoord hierop is het ontwikkelen van een bidon automaat, een “bidon dispenser”.

De bidon dispenser heeft verschillende taken tot zich genomen, het uitwerpen van flesjes, reguleren van de interne koeling en de betaling via NFC naast opvallende promotie media.

Bij de ontwikkeling van een volledig product van deze omgang komen veel aspecten kijken. Hiervoor is intensief samengewerkt met mechanical engineers en software ontwikkelaars om tot een succesvol eindproduct te komen.